Περπατώντας στην Αθήνα με τον Κωνσταντίνο Καβάφη

€17.00
Quantity

Ο Καβάφης ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1901, σε μια περίοδο άδειας από τη δουλειά του. Ο ποιητής ήταν τότε 38 ετών και συνοδευόταν από τον αδελφό του, Αλέξανδρο.

Το να ταξιδεύει κάνεις στην Αθήνα με τον Καβάφη είναι μία συναρπαστική εμπειρία. Ανακαλύψαμε, ότι παρόλο που έχει περάσει παραπάνω από ένας αιώνας και συνέβησαν δραματικές αλλαγές στην πρωτεύουσα, ιδιαίτερα μετά την άφιξη του ενάμισι εκατομμυρίου προσφύγων από την Μικρά Ασία, το κέντρο της πόλης διατηρεί τις βασικές γραμμές της φυσιογνωμίας του. Ο αστικός ιστός, σε σχήμα ενός μεγάλου ισοσκελούς τριγώνου που χρονολογείται από τα χρόνια του Όθωνα παραμένει το πιο εμφανές χαρακτηριστικό της Αθήνας, ενώ τα μεγάλα δημόσια κτίρια που επισκεπτόμαστε σήμερα τα αντίκρισε και ο Καβάφης με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Οι περισσότερες αλλαγές παρατηρούνται στους αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι την εποχή του Καβάφη ήταν ακόμα μερικώς κατοικημένοι, κομμάτια της ανθρωπογεωγραφίας. Πολλά θέατρα, καφενεία και κτίρια, που αναφέρονται από τον Καβάφη, δεν υπάρχουν πλέον καθώς στάθηκε αδύνατον να επιβιώσουν μετά την ιστορική καταιγίδα της περιόδου 1922-1949, η οποία πραγματικά σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στην «πρωτεύουσα Αθήνα» αλλά πάνω απ’ όλα σηματοδοτεί τη δημογραφική και αστική έκρηξη της πόλης.

Ο χάρτης που συνοδεύει αυτή την έκδοση έχει την πρόθεση, εκτός των άλλων, να εισάγει τον αναγνώστη σε αυτό το διπλό μονοπάτι της Αθήνας του σήμερα και του τότε όπως το περιγράφει ο Καβάφης. Το παιχνίδι των συγκρίσεων αποτελεί ένα περαιτέρω στοιχείο έρευνας για τον ανήσυχο και γεμάτο όρεξη να πειραματιστεί ταξιδευτή.

Το να δει κάποιος την Αθήνα με τα μάτια του Καβάφη και να τη συγκρίνει με την προσωπική του εμπειρία από μια σύγχρονη πόλη θα δώσει μία απροσδόκητη δυναμική στην αθηναϊκή εμπειρία του αναγνώστη, ανακαλύπτοντας και αποκαλύπτοντας μία πόλη με πολλά πρόσωπα, μία πόλη που είναι παράλληλα το λίκνο ενός αρχαίου πολιτισμού και μία σύγχρονη μεσογειακή πρωτεύουσα.

47 Items

Data sheet

Author
Κωνσταντίνος Καβάφης
Pages
92
ISBN
978-618-5329-59-4
Column
Maps & Trips
language
Greek
Column Number
01
Fotografie e immagini
30 φωτογραφίες + χάρτης της Αθήνας